[an error occurred while processing this directive] Archie Shepp Quartet [an error occurred while processing this directive]

Archie Shepp Quartet

Esiintyi Ranjatseilla vuonna 1992.

"...hänen tenorinsa soi yhä rotunsa tuskaa ja katkeruutta."

Tenori- ja sopraanosaksofonisti, säveltäjä, kirjailija ja opettaja Arhie Shepp (55) on Rantajatsien kaikkien aikojen nimekkäin esiintyjä. Shepp on soittanut itsensä pysyvästi jazzin historiaan yhtenä 1960-luvun avant garden keskeisenä muusikkona.

Fort Launderdalessa, Floridassa syntynyt Shepp kävi koulunsa Philadelfiassa. Muusikkouransa hän aloitti pianolla, klarinetilla ja altolla, kunnes siirtyi tenoriin, jota hän sovelsi ensimmäisen kerran r&b -musiikkiin. Shepp opiskeli draamaa Goddard Gollegessa ja asettui valmistuttuaan New Yorkiin. Vuonna 1960 Shepp konsertoi ja levytti Cecil Taylorin kanssa. Sen jälkeen hän veti yhdessä trumpetisti Bill Dixonin kanssa omaa yhtyettä ja myöhemmin New York Contemporary Five -yhtyettä John Tchicain ja Don Cherryn kanssa.

Vuodesta 1965 Shepp työskenteli ajoittain John Coltrainen kanssa. Samoihin aikoihin Shepp debytoi myös näytelmäkirjailijana. Musiikissa Shepp siirtyi samoihin aikoihin johtamaan omia bändejään esiintyen kiertueilla ja festivaaleilla. Vuodesta 1969 lähtien Shepp työskenteli trumpetisti, säveltäjä Cal Masseyn kanssa. Tuloksena oli mm. näytelmä Lady Day: A musical Tragedy, joka sai ensi-iltansa 1972. Samana vuonna Shepp aloitti opettajana Buffalossa, mistä siirtyi seuraavana vuonna Massachusettin yliopistoon. Shepp on jatkanut kiertue työskentelyä koko ajan. Tämän kiertueen muusikoista nimekkäin on pianisti Horace Parlan (62), joka on työskennellyt pitkällä urallaan vain tosi huippujen kanssa Sonny Stittistä ja Charlie Mingusista lähtien. Vuodesta 1973 Kööpenhaminassa asustanut pianisti on tehnyt levytyksiä omissa nimissään sekä debytoinut mm. kaksi duolevyä Sheppin kanssa.

Archie Shepp tenori-, sopraanosaksofoni
Horace Parlan piano
Gilbert Matthews rummut
Wayne Dockery basso

Takaisin

[an error occurred while processing this directive]