Rantajatsit 2016 logo

Huom! Katselet arkistosivua.

rantajatsit.png

Björkenheim-Aaltonen kvartetti

Raoul Björkenheim, gtr - Juhani ”Junnu” Aaltonen, sax, fl – Uffe Krokfors, b – Mika Kallio, dr

RaoulBjorkenheim.jpg
Raoul Björkenheim

Suomalaisesta jazzista on mahdotonta puhua kovin pitkään mainitsematta kitaristi Raoul Björkenheimin ja saksofonisti Juhani Aaltosen nimeä. Yhdistävä tekijä näiden kahden mestarin välillä on tietenkin jo edesmennyt rumpalilegenda Edward Vesala, jonka unohtumattomilla levytyksillä miehet soittavat. Suomalaisen jazzin historia olisi kovin toisenlainen ilman Edward Vesala Sound & Furyn Lumia tai Hot Lottaa, jossa Vesalan ja Aaltosen rinnalla puhaltaa voimafreen suuri mies Peter Brötzman.

JunnuAaltonen.jpg
Junnu Aaltonen

Toinen Raoul Björkenheimiä ja Junnu Aaltosta yhdistävä tekijä on UMO Jazz Orchestra, jonka perustajajäseniin Aaltonen kuuluu. Keväällä 2007 ilmestynyt Björkenheimin säveltämä ja Aaltosen tähdittämä The Sky is Ruby (TUM) on monien mielestä yksi UMOn parhaista levytyksistä.

Björkenheimin ja Aaltosen uusi kvartetti syntyi vain jokunen kuukausi sitten, mutta jo ensimmäisten keikkojen perusteella on helppo sanoa, että kyseessä on suomalaisen jazzin superkokoonpano. 73-vuotias Aaltonen on edelleen loistavassa vedossa, samoin New Yorkista Suomeen palannut Björkenheim. Sielukas ja sävykäs porvoolaisbasisti Uffe Krokfors komppaa Junnua myös Juhani Aaltonen Triossa.

Kuluvana vuonna Säveltaiteen valtionpalkinnolla muistettu Juhani Aaltonen tunnetaan myös legendaarisesta Tasavallan Presidentti –yhtyeestä, joka esiintyi vuoden 2003 Rantajatseilla. Raoul Björkenheimin viime vuosien aktiivisin kokoonpano on Scorch Trio, jossa kompista vastaa norjalaiskaksikko Ingebrigt Haker Flaten ja Paal Nilssen-Love.